Vandtæthed og Åndbarhed


Vores varer er fremstillet af enten polyester/bomuld/PVC, polyester/PU eller som en 3 lags vare med membran imellem. De 3 forskellige materialer har forskellige egenskaber, alt efter hvilket brug de er beregnet til.

Intet stof er 100 % vandtæt. Jo større vandtryk man sætter på stoffet, jo mere vil vandet trænge igennem. Det gælder for alle tekstiler. Men i praksis vil en vare, der kan modstå et vandsøjletryk på 15-20.000 mm føles som 100 % vandtæt, da man kun i meget ekstreme tilfælde kommer over denne værdi.

Bomuld/polyester/PVC, som vi bruger, kan tåle vandsøjletryk på over 20.000 mm.
Polyester/PU er lidt tyndere, strækbart og føles derfor mere behagelig at gå med. Vi anvender en vare, der kan modstå vandsøjletryk på 8.000 mm. Men når man er under 10.000 mm vandsøjletryk, kan man presse vand igennem, f.eks. hvis man sætter sig på et vådt sæde på en traktor. Det gælder også, hvis man er på havet og får en stor sø ind over sig.

3-lags varer med membran, som f.eks. Medusa, eller polyester belagt med PU-membran har samme problemstilling. Det er således altid et kompromis mellem, hvor højt vandsøjletryk en vare skal kunne modstå på den ene side og så komforten og åndbarheden på den anden side. Når kunden vælger et produkt, er det derfor afgørende at tænke på, hvad det skal bruges til.

Åndbarhed måles i mvp = moisture vapour persperation. Værdien angiver, hvor meget fugt der kan transporteres ud pr. m2 pr. 24 timer. Jo højere tal desto mere komfortabelt vil det føles at gå i tøjet.